"Pozitívne opatrenie zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH) na
potraviny neprinieslo očakávaný pokoj na cenovkách potravín. Naopak, s
pribúdajúcimi informáciami o opatreniach v konsolidačnom balíčku začali
narastať prepočty finančných dosahov nielen na slovenských výrobcov
potravín, ale aj na farmárov ako výrobcov surovín či výrobcov obalov,
prídavných látok a všetkých ďalších vstupov, energie nevynímajúc," priblížila.
Zvýšenie celkovej DPH na 23 % a transakčná daň vytvoria podľa Nouzovskej
v príjmoch potravinárov takú dieru, že zaplátať ju budú musieť iba
vyššími cenami. "A zrazu tá malá výhoda zo zníženej DPH je preč, ešte ani nezačala platiť," podčiarkla.
Vyčíslila, že transakčná daň bude stáť mliekarenský spracovateľský
priemysel viac ako 2,2 milióna eur po modelovom prepočte. Avšak v
reťazci sa faktor 0,4 % bude multiplikovať a nikto nevie odhadnúť, ako
vážne vstúpi do cenotvorby potravín. "Táto daň zrejme najviac dobehne
výrobcov potravín, pretože pri tejto výrobe nie je možné nakúpiť
suroviny dopredu na celý rok na sklad, farmárom za poľnohospodársku
surovinu je potrebné uhrádzať priebežne a potraviny je potrebné do
obchodu dodávať skoro denne," zdôraznila.
Upozornila, že vplyvy konsolidácie sa očakávajú od januára budúceho
roka, avšak trh s mliekom a mliečnymi výrobkami sa výrazne začína meniť
už teraz. Cena masla na pultoch podľa nej jasne ukázala, že na európskom
trhu s mliekom dochádza k zvyšovaniu cien a Slovensko tento trend
neobíde.
"V súčasnosti sa začína viac prejavovať nedostatok mlieka v Európskej
únii (v prvom polroku 2024 to bol pokles o 0,4 %) v dôsledku horúceho
leta, resp. následných povodní, ako aj veterinárnych ochorení, napr. v
Holandsku choroba modrého jazyka. Na Slovensku je síce produkcia mierne
vyššia oproti minulému roku (1,5 %), avšak tento fakt nezastaví nárast
ceny surového kravského mlieka. Cena surového kravského mlieka v Európe
stúpa a v súčasnosti je v priemere vyššia ako na Slovensku. To dáva
jasný signál k tomu, že cena za surové kravské mlieko bude rásť aj na
Slovensku. Zvýšená cena suroviny sa nevyhnutne musí premietnuť aj do
cien mliečnych výrobkov," dodala.
"Mlieko a mliečne výrobky patria k základným potravinám, preto sú
každodenné otázky na dôvody vyšších cien oprávnené. Pre slovenských
spracovateľov mlieka nastáva veľmi ťažká situácia, keď musia nájsť
rovnováhu medzi férovou cenou pre farmára, férovou cenou pre
spotrebiteľa a pokrytím vlastných nákladov. Ak túto rovnováhu nebude
spolutvoriť aj obchod, niekto z tejto vertikály bude ťahať za kratší
koniec," uzavrela Nouzovská.